Viikon outo eläin: naurettavan pieni haukka

sundanhaukkanen

Saanko esitellä, maailman pienin päiväpetolintu. Jalohaukkoihin kuuluvat aasianhaukkaset ovat täysin varustettuja petolintuja pienoiskoossa. Pienimmät lajit, kuten kuvan sundanhaukkanen (Microhierax fringillarius), ovat nokasta pyrstöön 14-16 sentin mittaisia eli melko tarkalleen varpusenkokoisia. Näköjään haarapääskyltä kopioitu väritys ei lainkaan edistä haukkasen uskottavuutta.

Haukkaset syövät lähinnä isoja hyönteisiä, kuten heinäsirkkoja, sudenkorentoja ja laulukaskaita, mutta toisinaan myös itsensä kokoisia pikkulintuja. Useimmiten ne istuvat avoimella orrella saalista odotellen kuin töpäkät pienet lepinkäiset. Pärjätäkseen kovassa maailmassa haukkaset luottavat joukkovoimaan: ne istuvat usein saalistusorsillaan ryhmissä, joissa voi olla yli kymmenenkin vastustamattoman suloista pikku tappajaa.

Sundanhaukkasen voi tavata Kaakkois-Aasiasta, missä se on yleinen ainakin Sumatralla ja Borneolla, ja melko tavallinen myös Thaimaassa. Koska se viihtyy avoimilla paikoilla ja asutuksen laitamilla, sen voi hyvin nähdä lomamatkalla. Haukkasia on neljä muutakin lajia, joiden levinneisyys ulottuu Intiasta ja Pakistanista Kaakkois-Aasian kautta Kiinaan.

Jalohaukat – joihin kuuluvat haukkasten lisäksi tutut muutto- ja tuulihaukat sekä eksoottisemmat karakarat – eivät muuten ole haukkoja ensinkään, vaan ällistyttävä esimerkki samansuuntaisesta evoluutiosta. Viime vuosien DNA-analyysit ovat osoittaneet, että jalohaukkojen läheisimpiä sukulaisia ovat varpuslinnut ja papukaijat, kun taas varsinaiset haukat ovat ihan eri puolella lintujen sukupuuta.

Jätä kommentti