Viikon outo eläin: yrittääköhän lyyrypyrstö jo vähän liikaa?

Monilla lintukoirailla on jokin erityinen bravuuri, jolla ne yrittävät hurmata naaraan. Pieni, harmaa satakieli laulaa upeasti. Riikinkukko esittelee komeita sulkakoristeitaan, kun taas australialaiset lavastajalinnut raivaavat metsänpohjalle aukion, jonka ne sisustavat aistikkaasti.

Lyyrypyrstö (Menura novaehollandiae) tekee kaikkea yhtä aikaa. Sillä on nimensä mukaisesti koristeelliset lyyramaiset pyrstösulat, joita se keikuttelee metsään varta vasten raivaamallaan tanssilattialla. Mutta todella pahasti se lyö yli laulullaan: lyyrypyrstö lienee lintumaailman lahjakkain matkija. Se matkii kotiseuduillaan Pohjois-Australiassa muita lintuja niin taitavasti, että itse matkinnan kohteetkin erehtyvät lajista. Lisäksi se osaa matkia erilaisten laitteiden ääniä ja musiikkia, ja muistaa kerran oppimansa äänet vuosikymmeniä. Ovatkohan lyyrypyrstönaaraat erityisen nirsoja? Tai ehkä sitä ovat molemmat sukupuolet, sillä myös naaraat laulavat.

Jos et ole vielä nähnyt yllä olevaa David Attenboroughin juontamaa videota laulavasta lyyrypyrstöstä, nyt on oikea aika katsoa se.

Noin kilon painoinen lyyralintu on muuten myös yksi suurimmista varpuslinnuista. Vain korpit kilpailevat koossa sen kanssa. Hämmentävää kyllä, naaras munii kerrallaan vain yhden ainoan munan, ja huolehtii poikasestaan peräti yhdeksän kuukautta.

Youtubesta voi katsoa myös videon Adelainen eläintarhassa rakennustyömaan ääniä matkivasta Chook-lyyrypyrstöstä. Vuonna 2001 Science-lehdessä raportoitiin myös ajan hermolla olevista lyyrypyrstökoiraista, jotka matkivat kännyköiden piipitystä.

Jätä kommentti