Viikon outo eläin: tappajahaikara-pelikaani-merimetso-jokin

balaenoceps rex kenkänokka shoebill maija karala

Tämä tuikean näköinen kaveri on kenkänokka (Balaeniceps rex). Se on saanut nimensä massiivisesta nokastaan, joka tuo mieleen pelikaanin ja merimetson risteymän. Nokka kuitenkin kuuluu suunnattoman suurelle haikaramaiselle linnulle, joka on seisaallaan lähes yhtä pitkä kuin minä. Maailmassa ei oikeastaan ole mitään muuta aivan kenkänokan näköistä.

Haikara, pelikaani vai merimetso? Kas, siinäpä kysymys, johon eivät osaa lintutieteilijätkään aivan tyhjentävästi vastata, sillä lintujen sukupuun tämän osan selvittely on vielä pahemman kerran kesken. Se tiedetään, että pelikaanit ja merimetsot ovat läheistä sukua toisilleen, ja hieman kaukaisempaa sukua haikaroille. Kenkänokan paikka tässä sopassa on epävarma: niiden on ehdotettu olevan muun muassa merimetsojen lähisukulaisia tai ”puuttuva linkki” pelikaanien ja haikaroiden välissä. Tai ehkä sittenkin albatrossien ja muiden ulappalintujen serkkuja.

Kenkänokan voi tavata Keski-Afrikan soilta, sellaisista paikoista, joissa kasvaa papuryskaislaa ja vedet kuhisevat keuhkokaloja. Kenkänokka saalistaa keihästämällä onnettoman uhrinsa nokan terävään koukkupäähän ja nielaisee sen kokonaisena. Leveän nokan ansiosta se voi saalistaa paljon isompia eläimiä kuin vaikkapa samankokoiset haikarat. Ruokalistalle kuuluvatkin keuhkokalojen, konnamonnien ja niilinhaukien lisäksi muun muassa krokotiilin- ja varaaninpoikaset ja aikuiset sorsat!

Kenkänokka on myös yksi niistä harvoista linnuista, jotka liikkuvat neljällä raajalla. Joskus lintu nimittäin syöksyy saaliinsa kimppuun potkien itselleen vauhtia jalkojensa lisäksi siipien rystysillä.

Valokuvia kenkänokasta voi katsella vaikkapa Tumblrista, josta löytyy muun muassa kuva sorsan napanneesta yksilöstä. Daily Mail on julkaissut koko kuvasarjan kenkänokasta ja sorsasta: sorsa ei sittenkään joutunut ruoaksi, vaan suunnaton lintu yksinkertaisesti nosti sen pois tieltä ja pudotti maahan. Kenkänokka on esiintynyt myös Darren Naishin Tetrapod Zoology -blogissa ja siitä on pitkä artikkeli Animal Diversity Web -sivuilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: