Viikon pieni ihme: miksi koirantassut tuoksuvat popcornilta?

paws-1636271_1280
Kuva: Pixabay.

Moni koiranomistaja on huomannut, että lemmikin tassujen anturat tuoksuvat popcornilta, nachoilta tai joltain muulta suolaiselta herkulta – siis ainakin silloin, kun niillä ei ole äskettäin tallusteltu koirankakassa.

Harmi kyllä tiedeyhteisö on toistaiseksi jättänyt tämän merkittävän ilmiön tutkimatta, mutta saatavilla on sentään valistuneita arvauksia tuoksun lähteestä. Se liittyy, no, jalkahikeen.

Toisin kuin ihmiset, koirat eivät hikoile koko kehollaan. Sen sijaa niiden tärkein lämmönsäätelyelin on kieli. Yhdessä paikassa koirilla kuitenkin on hikirauhasia: tassunpohjissa. Oletettavasti polkuanturoiden pitäminen aavistuksen kosteina parantaa niiden pitoa.

Hiki itsessään ei haise, mutta tassunpohjien kosteat, suojaisat kolot ovat erinomainen kasvupaikka bakteereille ja muille mikrobeille. Eläinlääkärit arvelevat, että koirantassujen normaaliin mikrobiflooraan kuuluu mahdollisesti Pseudomonas– tai Proteus-suvun bakteereja, joiden tiedetään tuottavan tuoksuvia yhdisteitä.

Koirien tassut siis tuoksuvat popcornilta samasta syystä kuin ihmisen jalat haisevat jalkahieltä (jota puolestaan tuottavat osin samat Brevibacterium-suvun bakteerit, joita voi kiittää hienojen juustojen tuoksuista. ”Varpaanvälijuusto” ei siis ole ihan tuulesta temmattu haukkumanimi). Voisikohan ihmisen hienhajua aiheuttavat bakteerit jotenkin vaihtaa koiran vastaaviin?

1280px-schlafriger_binturong
Binturonki saksalaisessa eläintarhassa. Kuva: 4028mdk09/Wikipedia. CC 3.0-lisenssi.

On olemassa toinenkin popcorninhajuinen eläin: Kaakkois-Aasiassa elävä binturonki (Arctictis binturong), jota voidaan sanoa myös karhunäädäksi tai karhukissaksi, vaikkei se oikeastaan ole sen paremmin karhu, näätä kuin kissakaan, vaan epätavallinen sivettieläin.

Binturonki on tunnettu siitä, että useimmille sen voimakas ominaishaju tuo mieleen kuuman voipopcornin. Vuonna 2016 julkaistu tutkimus osoitti, että haju on peräisin eläimen virtsasta, jota se valuttaa huolettomasti tassuilleen ja pörröiselle hännälleen. Näin haju leviää näppärästi oksistoon ja ilmoittaa lajitovereille binturongin liikkeistä.

Tutkimus osoitti, että binturongin virtsassa on melkoinen liuta aromaattisia yhdisteitä, joista yksi pisti erityisesti tutkijoiden silmään: 2-asetyyli-1-pyrroliini – sama, joka esiintyy popcornissa.

Paukkumaissiin 2-asetyyli-1-pyrroliini syntyy Maillardin reaktiossa, kun sokerit ja aminohapot reagoivat toisiinsa korkeassa lämpötilassa, mutta on vielä arvoitus, mistä binturongi yhdisteen saa. Tutkijat kuitenkin arvelevat todennäköisimmäksi selitykseksi bakteereja tai muita mikrobeja, jotka elävät binturongin iholla, rauhasissa tai virtsateissä. Kukaties ne ovat läheistäkin sukua niille mikrobeille, jotka tuoksuvat koiran tassuissa!


Lähteitä ja lisätietoa:

Just Science: Why do dog paws smell like Fritos?

Daily Dog Discoveries: Surprise: here’s why your dog’s paws smell like popcorn.

EurekAlert: Why bearcats smell like buttered popcorn?

Wikipedia: Brevibacterium, Maillard reaction, Binturong.

2 vastausta artikkeliin “Viikon pieni ihme: miksi koirantassut tuoksuvat popcornilta?”

  1. Kiitos uteliaisuuden tyydyttämisestä! Terkuin popcornitassut ja emäntä. :D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: