Viikon löytynyt linkki: puolikaulainen kirahvi

samotherium
Samotherium major -kirahvieläin

Kirahvi on kiehtonyt tutkijoita Darwinin ja Wallacen ajoista saakka. Kuinka ja milloin se sai nykyeläinten joukossa ainutlaatuisen kaulansa? Mitä se oikeastaan sillä edes tekee? Miksei sitä pyörrytä?

Neljän elävän kirahvilajin lisäksi kirahvieläinten heimoon (Giraffidae) kuuluu vain yksi elävä laji, Afrikan sademetsissä piileksivä okapi. Sillä on aivan tavallinen, lyhyt sorkkaeläimen kaula. Fossiilisia kirahvieläimiä (pitkä- ja lyhytkaulaisia) kuitenkin tunnetaan kokonainen liuta, eivätkä kaikki suinkaan eläneet Afrikassa. Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan niistä yksi, mioseenikautinen Samotherium major, on mallikelpoinen esimerkki välimuodosta pitkän ja lyhyen kaulan välillä.

Samotherium tarkoittaa kirjaimellisesti ”Samoksen eläintä”. Se on nimetty pienen Kreikalle kuuluvan saaren mukaan, jolta otuksen fossiileja ensimmäisenä löydettiin. Samotherium oli kuitenkin laajalle levinnyt ja ilmeisen menestynyt eläinsuku: sen fossiileja löydetään sekä Euroopasta, Afrikasta että Aasiasta.

giraffidcomparison
Kirahvin, okapin ja Samotheriumin mittasuhteiden vertailu. Kuva: Apokryltaros/Wikipedia.

Samotherium tuskin on kirahvin suora esi-isä, sillä sellaisia löydetään fossiileina aniharvoin. Se sitä paitsi eli ajallisesti rinnakkain ensimmäisten pitkäkaulaisten Bohlinia-suvun kirahvien kanssa. Samotherium on silti sekä kooltaan että kaulan pituudelta lyhytkaulaisten ja pitkäkaulaisten kirahvien puolivälissä.

Melkein kaikilla nisäkkäillä on kaulassaan vain seitsemän nikamaa, eikä kirahvi ole poikkeus. Sen nikamat ovat vain hyvin pitkiä ja erikoisen muotoisia. Siksi myös Samotheriumin nikamien rakenne on mielenkiintoinen – ja sellainen kuin odottaa sopiikin. Samotheriumin kaulan tyvipään nikamat ovat kirahvin ja okapin nikamien välimuotoja, kun taas lähempänä päätä ne muuttuvat kirahvimaisten ja okapimaisten piirteiden mosaiikiksi.


Lähde:

Danowitz ym. 2015: The cervical anatomy of Samotherium, an intermediate-necked giraffid. Royal Society Open Science. (vapaasti luettavissa)

4 vastausta artikkeliin “Viikon löytynyt linkki: puolikaulainen kirahvi”

  1. ”Samotheriumin kaulan tyvipään nikamat ovat kirahvin ja okapin nikamien välimuotoja, kun taas lähempänä päätä ne muuttuvat kirahvimaisten ja okapimaisten nikamien välimuodoiksi.”

    Anteeksi mutta nyt maallikko kysyy että mitä eroa näillä on?

    1. Hyvä kun huomasit! Olin näköjään puolivälissä virkettä unohtanut, mitä alkupää sanoi. Nyt korjattu muotoon
      ”Samotheriumin kaulan tyvipään nikamat ovat kirahvin ja okapin nikamien välimuotoja, kun taas lähempänä päätä ne muuttuvat kirahvimaisten ja okapimaisten piirteiden mosaiikiksi.”

      Toivottavasti pykälän selkeämpää. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: