Kuka olet ja mitä haluaisit lukea?

emuMainiota Not Exactly Rocket Science -blogia kirjoittavalla Ed Yongilla on tapana kysyä vuosittain lukijoiltaan, keitä he ovat ja miksi blogia lukevat. Olen itsekin kopioinut idean, mutta vuodet tuntuvat liukuvan ohi liian nopsaan, ja huomaan aina lipsuvani aikataulusta. Viimeksi kyselin teiltä näitä keväällä 2013, kun blogi oli juuri saanut 100 000. kävijänsä.

Tiedän, että teitä on nyt enemmän kuin vajaat kaksi vuotta sitten. Enemmän kuin koskaan blogin viisivuotisen historian aikana, jos totta puhutaan. Viiden vuoden aikana olen kasvanut innokkaasta biologianopiskelijasta valmistuneeksi maisteriksi ja aloittelevasta kirjoittajasta ammattilaiseksi. Hurjaa. Haluaisin ajatella, että myös Planeetanihmeet on kasvanut, kypsynyt ja ansainnut jonkinlaisen aseman suomalaisten tiedeblogien joukossa. Kävijöiden kokonaismäärä on nyt kahdensadan tuhannen paremmalla puolella ja Facebook-sivullakin on tykkääjiä tätä kirjoittaessa jo 563.

Tiedän, että olette siellä, vaikka kommentoijat ovatkin täällä blogin puolella vähentyneet sitä mukaa, kun Facebook-sivusta on tullut aktiivisempi. Ei se toki minua haittaa – pääasia, että kommentoitte! Risut ja ruusut, tarkennukset ja lisäykset, mielipiteet ja kokemukset ovat kaikki yhtä tervetulleita.

Nyt haastankin kaikki kommentoimaan. Kysymyksiä on kaksi:

1. Kerro jotain itsestäsi. Mikä on taustasi – oletko utelias maallikko vai biologi, akvaarioharrastaja tai lintubongari, lukiolainen tai tutkija? Pidätkö itse blogia? Myös kaksi vuotta sitten vastanneet voivat vastata uudelleen.

2. Minkä haluaisit seuraavaksi pikkuartikkelisarjaksi? Kirjoitin viime vuonna Viikon aikamatkoja ja edellisvuonna Viikon outoja eläimiä. Tälle vuodelle keksin kolme vaihtoehtoa, mutten ole osannut päättää niiden väliltä. Siispä kysyn, mikä teitä lukijoita eniten kiinnostaa:

a) Viikon luontoääni

Radio Suomen ohjelmaa mukaillen videolinkkejä eläimistä, jotka pitävät todella outoa, koomista tai erityisen mielenkiintoista ääntä. Mukana on tietenkin lyhyt artikkeli.

b) Viikon puuttuva linkki

Moni biologikin on siinä käsityksessä, ettei fossiiliaineiston ”puuttuvia linkkejä” tunneta juuri muita kuin alkulintu Archaeopteryx. Koska välimuotofossiileja tosiasiassa on maailman museoissa tonnikaupalla, ei varmaan olisi pahitteeksi kertoa niistä.

c) Viikon vikatikki

Tässä sarjassa esitellään äskettäin sukupuuttoon kuolleita lajeja ja niitä ihmiskunnan onnettomia, hölmöjä ja itsekkäitä töppäyksiä, jotka kunkin katoamiseen johtivat. ”Hupsista, nekö loppuivat jo?” tai jotakin vastaavaa on epäilemättä lausuttu yhden jos toisenkin ajattelemattoman farssin päätteeksi.

Myös yleisemmät juttuideat ja aihe-ehdotukset ovat totta kai tervetulleita. Mitä aihetta Planeetanihmeissä sinusta käsitellään liian vähän? Mitä voisi parantaa?

Kiitos jo etukäteen!

22 vastausta artikkeliin “Kuka olet ja mitä haluaisit lukea?”

  1. Hei!
    Löysin aikanaan blogiisi etsimällä googlesta jotain lintuihin liittyvää tietoutta. Minulla on lemmikkeinä seeprapeippoja ja niiden myötä olen kiinnostunut muistakin linnuista ja lintujen käyttäytymisestä. Paratiisin linnut taitavat olla suosikkejani :). Olen myös taiteilija ja etsin teoksiini inspiraatiota oudoista eläimistä. Mielestäni vaihtoehto b) viikon puuttuva linkki olisi kaikkein kiinnostavin. Blogisi on aivan huippu, kiitos siitä :).

  2. Hei. Olen Lauri kalastaja ja valasopas Pohjois-Norjasta. Muistaakseni vastasin myös viime kerralla. Löysin aikoinaan blogisi runoilija Silene Lehdon blogin kautta. Minua kiinnostavavat kaikki luontoaiheet. Valaat ovat kaikkein läheisimpiä. Onnekseni olen saanut seurata niitä työni puolesta läheltä jo pitkään. Toivomukseni olisi viikon vikatikki. Johtuen monien valaiden uhanalaisuudesta ja myös siitä, että poden huonoa omaatuntoa siitä mitä ammattikuntani, Norjankin kalastajat, varsinkin 60- ja 70- luvulla, saivat aikaan. Melkein onnistuimme pyydystämään useat kalakannat yhdettömiin. Onneksi monet lajit, kuten sinipallas ja ruijanpallas ovat kiintiöiden ja rajoitusten ansiosta elpymässä. Turska, seiti ja kolja voivat hyvin. Valitettavasti kissakalan, merikrotin, puna-ahvenen ja kampeloiden tilanne on edelleen surkea. Ja kollegoideni ymmärryksessä parantamisen varaa. Blogisi on loistava. Olen ihmetellyt kuinka jaksatkin noin mielenkiintoisesti opastaa, viedä syvemmälle.

  3. Haluan kuulla delfiineistä! Olen niistä hieman lukenut ja ne on siistejä.

  4. Ensinnäkin haluan sanoa, että blogisi on aivan mahtava! Olen vain utelias ihminen, en ole opiskellut blogisi käsittelemiä aiheita, mutta ne kiinnostavat kovasti. Oudot eläimet ja fossiilit ovat suosikkejani, mutta melkein kaikki kiinnostaa. Pidän itsekin blogia, mutta ihan toisesta aiheesta.

    Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä, mutta jos yksi pitää valita, niin äänestäisin a-vaihtoehtoa.

  5. Hei!
    Olen puutarhuriksi opiskellut kolmen tyttären kotiäiti, jolla myös akvaario paraatipaikalla.
    Kiitoksia mielenkiintoisista jutuista,
    kaikki juttuaiheet kiinnostaa:)
    Annukka

  6. Olen työtön ompelija ja eksyin blogiisi etsiessäni lisätietoa pussihukasta. Viihdytän itseäni pääasiassa lukemalla populaaritiedekirjoja ja pussihukkaan törmäsin jossain tällaisessa yhteydessä. Blogisi vaikutti heti mielenkiintoiselta. Tiedekirjalistallasi oli monta lempikirjaani (Dawkins <3 ja olen samaa mieltä siitä, että hän on poukkoileva kirjoittaja) ja hyviä suosituksia tuleviksi. Blogisi nimi on puhutteleva ja mittasuhteisiin asettava.

    Toivoisin b vaihtoehtoa, koska minua kiinnostaa kaiken evoluutio. Itsekeskeisesti kiinnostaa varsinkin kädellisten evoluutio. Yritän koota itselleni jonkinlaista käsitystä meidän lajistamme, mutta siihen tarvitaan paljon taustatietoa kaikesta tällä planeetalla koskaan tapahtuneesta, jotta sopeutumissa olisi mitään järkeä. Tästä blogista on kyllä paljon apua. Kiitos.

  7. Olen aloitteleva akvaristi jota kiinnostavat todella paljon esihistoria ja piirtäminen. Monesti olen saanut innoituksen piirtämiseen juuri blogistasi. Blogiisi harhauduin jotenkin (en muista miten :) ) ja heti vaikutti niin mielenkiintoiselta että oli pakko ruveta seuraamaan.Itsestäni vaihto ehto c kuulostaa parhaalta, koska satun olemaan jostain kumman syystä Dodo hullu. Ne kun vaan on niin hauskoja.

  8. Heipä! Alunperin aktiivisesta hyönteis- ja lintuharrastuksesta ponnistin fossiili- ja evoluutioentusiastiksi joka on lähinnä kiinnostunut pleistoseenin tapahtumista. Suloiseen perheeseeni kuuluu 60 (tai enemmän) sihisevää madagaskarintorakkaa joten myös kaikki oudot elossa olevat asiat kiehtovat edelleen. Blogisi onkin osoittautunut aikaa vieväksi paikaksi mielenkiintoisine artikkeleineen.

    Tuohon pikkuartikkelisarjavaihtoehtoon vastaisin että en ole varmaan koskaan aiemmin miettinyt puolta tuntia vastausta johonkin kysymykseen. No vastataan b.

  9. Terve!
    Olen tamperelainen teekkari, joka on ollut koko elämänsä ajan kiinnostunut eläimistä. Lisäksi harrastuksiin kuuluu piirtäminen, joten tässä blogissa yhdistyy molemmat. :)
    Alunperin eksyin tänne pökkelökehrääjän johdattamana. Tänne oli helppo jäädä, kiitos kiinnostavien tekstien ja aktiivisen (Facebook-)päivittelyn takia.

    Aihevaihtoehdoista en pystynyt valitsemaan b:n ja c:n väliltä.

  10. Akvaristi, eläinhullu, utelias, lukuholisti. Luultavasti päädyin jonkin akvaariojutun kautta tänne, olisiko ollut niilinhau’ista, norsukalojen sähköisistä kosioäänistä tai muusta kiinnostavasta. Kerrot kaikesta selkeästi ja kiinnostavasti, innostun lukiessani aina vain lisää näistä jutuista.

    Koska sekä kaiken evoluutio (aah, se nikkari autotallissa) kaikessa järjettömyydessään ja tarkoituksenmukaisuudessaan kiinnostaa että myös nuo niin inhimilliset ja omasta lajistamme paljon kertovat ”hups!”-hetket kiinnostavat, on pakko vastata että molemmista b ja c, kiitos. :-)

  11. En muista, miten satuin löytämään kiehtovan blogisi, mutta yksi ensimmäisiä ajatuksia oli: ”Miksi minä en ole tuo!” Lapsena olin hyvin kiinnostunut paleontologiasta ja erilaisista luontoaiheista, kirjoitin ja myös piirtelin ahkerasti. Jotenkin vain elämä sitten vei eri suuntaan eikä näistä tullut minulle ammattia. Nyt olen jo vanha täti, mutta evolutiikka kiinnostaa aina vaan :)

    Omassa blogissani http://keskener.blogspot.fi/ lähinnä jutustelen kotipihan elämästä ja mieleen pulpahtavista ajatuksenpoikasista. Kaksivuotispäivän kunniaksi sielläkin on juuri meneillään lukijakysely.

    b:n ja c:n välillä haahuilin, mutta jos on pakko valita niin c. Synkistelyyn on aihetta, ja se on niin ihanan virkistävääkin!

  12. 1.Utelias tavis, akvaarioharrastaja. Pienestä pitäen innokas luonto- ja tiededokumenttien katselija. En ole lukiolainen (no olin joskus hamassa menneisyydessä;)), tutkija tai pidä blogia. Enkä todellakaan työskentele millään aiheeseen liittyvällä alalla. Eksyin blogiisi muistaakseni alun perin googlettamalla mola mola (tai möhkäkala). Jonkun artikkelin herättämän mielenkiinnon vuoksi etsin siitä lisätietoa.

    2.Ehdottomasti c.

  13. Hei ja kiitos upeasta blogistasi. Piirroksesi/maalauksesi ovat käsittämättömän hienoja. Olen biologian opettaja ja kasvit ja linnut ovat lähellä sydäntäni, mutta nautin kaikesta luonnossa. Löysin blogisi etsiessäni Musta orkidea -kirjaa. Sen jälkeen olen seurannut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti. Oppilaiden kanssa olemme muutaman kerran tutkineet Viikon outoja eläimiä -päivityksiäsi. Toiveeni olisi melkeinpä risteytys äänistä ja vikatikeistä. Tai kaikista kolmesta, sillä jokainen aihe on kiinnostava.

  14. 1. Maalla kasvanut, lapsena jo syvälle biologiaan uponnut 22v kätilöopiskelija täällä huutelee. Blogiisi eksyin joskus ystävän vinkistä, ja siitä lähtien täällä olen säännöllisesti vieraillut. Kyltymätön tiedonhalu ja ah niin ihanat tarpeettomat yksityiskohdat ovat pettämätön yhdistelmä :) Pidän tavastasi kirjoittaa ja eritoten siitä että kuvitat itse osan artikkeleistasi. Syksyllä ostinkin sinulta Traconissa kuvan kissan luurangosta parsakaali suussa, enkä tajunnut kuin vasta kotona, että se olit juuri sinä. Kyllä harmitti!

    2. Toivoisin yleisesti juttuja perhosista, ja noista vaihtoehdoista valitsen vaihtoehdon a, viikon luontoääni.

    1. Hei!
      Kiitos kommentista. Muistan perhoset ja yritän käsitellä niitä jossakin välissä – itse asiassa koko blogissa ei taida olla niistä ainuttakaan juttua. Huh!

      Nyt on kyllä myönnettävä, että en ole ollut Traconissa. :) Luurankokissa ja parsakaali kuulostavat siltä, että olet saattanut tavata Taina Koskisen (http://myrntai.deviantart.com/) jolta ostin itsekin kaikenlaista hauskaa viime kesän Finnconissa.

      1. Myrntai on kyllä tuttu piirtäjä jo vuosien takaa, mutta tämä kuva ei kyllä ollut hänen tekosiaan, vierestä kylläkin :) Jollain on sitten vain hyvin samanlainen tapa piirtää kuin sinulla :D

  15. Hei! Olen tavallinen tallaaja ja todella kiinnostunut kaikista merieläimistä. Syvänmeren kalat (niistä tietoa etsimällä löysin blogisi), koralliriutat ja valaat kiehtovat minua eniten! Haluaisin juttua merihevosista, itse en ainakaan ole onnistunut löytämään kovin paljoa tietoa tai sitten en vain ole osannut etsiä tarpeeksi :) Biologia ja eläimet ovat aina kiinnostaneet minua.
    Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka päädyit biologiksi, blogin kirjoittajaksi ja millaista opiskelu ammattiisi on/oli.
    Tekstiäsi on helppo lukea ja ymmärtää :) Pitikö sinun aluksi harjoitella kirjoittamista vai sujuiko se luonnostaan? Entä kauanko yhden jutun tekeminen kestää ja onko sinulla taustatiedot valmiina, vai etsitkö tietoa samalla kun kirjoitat?

  16. Hei Maija,

    Löysin blogisi, kun SEY linkkasi koira-artikkeleitasi Facebok-sivullaan. Siitä lähtien tätä blogia on tullut kahlattua läpi vaikka kuinka paljon. Olen blogin ansiosta jopa miettinyt itsekin tuota evoluutiobilogian opiskelua, vaikka lähtökohdat ovat todella heikot (lukion pakolliset bilsan kurssit, eikä silloinkaan kovin vahvasti mennyt, paitsi perinnöllisyystieteessä). Sinne on siis vielä pitkä matka, enkä oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle kun pohjatieto on tosiaan lähes nolla. Koulutukseni on restonomi, joten ei liity blogisi asioihin millään tavalla :D

    Olen epätoivoisesti yrittänyt Wikipedian avulla ottaa selvää tieteellisestä luokittelusta, mutta edelleen domeenit, pääjaksot, heimot, suvut ja lajit ovat minulle hepreaa. Voisitko tehdä kirjoituksen, jossa selventäisit, mistä tieteellisessä luokittelussa on oikein kysymys?

    Olen eläinsuojelutoimija, joten olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan biologin näkemyksiä seuraavista asioista:
    – Kissojen irtipitäminen. Mitä tämä tekee muulle luonnolle? Mitä vaikutuksia esim. maatalon pihapiirissä tapahtuu? Onko loppujen lopuksi hyvä vai huono asia – ja kenelle?
    – Kiinnipitoaika. Mitä vahinkoja koirien vapaana ulkoiluttaminen ja kissojen irtipitäminen tekee pesimäaikana?
    – Petoviha ja metsästys. Metsästystä perustellaan kannanhoidolla. Kuinka tarpeellista ”kannanhoito” on luonnon kiertokulun näkökulmasta? Kuinka pahasti metsästys on vääristänyt luonnollista tilannetta esim. Suomessa? Minkälainen tilanne olisi, jos metsästystä ei täällä olisi koskaan harrastettukaan? Mitä muutoksia tapahtuisi, jos metsästys lopetettaisiin nyt ja millä aikataululla?

    Mulla ei oikein ole ollut idoleita, mutta nyt sinä olet kyllä yksi heistä! ;) Mulla on tullut ideoita ja ajatuksia vaikka kuinka tätä blogia lukiessa, jatkossa lisäkysymyksiä siis todennäköisesti luvassa :)

    1. Hei!

      Kiitos kommentista ja kehuista tietenkin myös. :)

      Hienoa, että aihe kiinnostaa. Jos se minusta olisi kiinni, laittaisin koko maailman opiskelemaan evoluutiobiologiaa. :D Jos pohjatiedot ovat aivan nollan tuntumassa, on ehkä helpointa aloittaa populaarilähteistä ja kiivetä sieltä sitten ylöspäin akateemiseen maailmaan. On todella hyviä kirjoja, jotka käsittelevät evoluutiota ja biologiaa eri puolilta (ks. esimerkiksi listani, https://planeetanihmeet.wordpress.com/tiedekirjoista/ ). Erilaisia avoimia yliopistokursseja on myös tarjolla sekä suomalaisissa yliopistoissa että esimerkiksi Courserassa (https://www.coursera.org/ ). Kun tieteelliset artikkelit alkavat sujua, niistäkin yhä isompi osa on vapaasti luettavissa olevia Open Access -artikkeleita, joihin pääsee käsiksi muuallakin kuin yliopistojen kirjastoissa.

      Ammatillisesti evoluutiobiologia ei ehkä ole se kaikkein lupaavin suunta: kaikenlaiset biologian alan työt ovat ainakin tällä hetkellä tosi kiven alla. Itse olen kuitenkin onnistunut löytämään itselleni lokeron, jossa töitä tuntuu riittävän, joten ei se mahdotonta ole.

      Mitä tieteelliseen luokitteluun tulee, se on parhaillaan murrosvaiheessa, joka tekee siitä ehkä vielä sekavamman ja vaikeaselkoisemman kuin se on suurimman osan historiaansa ollut – että tervetuloa alalle vain. :D Vanha linnéläinen luokittelu, jossa lajit, suvut, heimot, lahkot, jne. muodostavat sisäkkäisen hierarkkisen rakenteen, on hitaasti väistymässä kladistisen eli sukupuuajattelun tieltä. Linnéhän eli kauan ennen evoluutioteoriaa ja uskoi Jumalan luoneen lajit tiettyihin lokeroihin kuuluviksi, joten hänen järjestelmänsä (jota edelleen opetetaan kouluissa) ei ota evoluution sotkuista todellisuutta huomioon. Onhan se toki käyttäjäystävällinen verrattuna kladistiikkaan, mutta ei oikein toimi.

      Kirjoitin aiheesta kyllä muutama vuosi sitten. Toivottavasti siitä on jotain apua, eikä se sekoita entisestään: https://planeetanihmeet.wordpress.com/2011/05/17/mika-ihmeen-kladistiikka/

      Nuo mainitsemasi eläinsuojelulliset aiheet ovat kyllä tosi mielenkiintoisia kysymyksiä. Olen yrittänyt pitää näppini irti liian kuumista aiheista, koska olen toistaiseksi selvinnyt ilman tappouhkauksia tai muuta nettivainoa, ja haluaisin asianlaidan pysyvänkin niin. :D Mutta suunnittelen kyllä parhaillaan yhtä metsästykseen liittyvää artikkelia.

      ”Kannanhoidollinen” metsästyshän on käytännössä sitä, että ihminen on hävittänyt suurpedot mahdollisimman vähiin ja ottanut itselleen niiden roolin sekä pienten petoeläinten kannan rajoittamisessa että kasvinsyöjien verottamisessa. Nyt järjestelmä vain alkaa vähän kompastella, kun niiden suurpetojenkin on annettu palata maisemiin, ja metsästäjiä harmittaa, kun heille on vähemmän saalista. Suurpetojen roolista ekosysteemeissä kirjoitinkin taannoin tämän jutun, joka teki yllättävänkin isoja kierroksia sosiaalisessa mediassa ja tuntui myös harmittavan tiettyjä piirejä: https://planeetanihmeet.wordpress.com/2014/01/16/hukka-perii-ilman-hukkaa/

      Tervetuloa lukijaksi siis, ja kysele ihmeessä! Kommentit ovat aina tervetulleita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: