Viikon aikamatka: 50 vuoden arvoitus

Deinocheirus_hands70 miljoonaa vuotta sitten Mongoliassa elänyt Deinocheirus -dinosaurus on tuttu kaikille dinosauruskirjoja selailleille. Se tunnettiin 50 vuoden ajan ainoastaan valtavankokoisista eturaajoista, ja käsivarsien arvoitus ehti saada lähes myyttiset mittasuhteet. Deinocheirus on vuosikymmenien mittaan ehditty kuvitella vaikka millaiseksi hirviöksi, ovathan parimetriset kädet kynsineen vaikuttavat, katsoi niitä mistä kulmasta hyvänsä (kuva: Jordi Payá/Flickr).

Nyt loput otuksen luurangosta on vihdoin löydetty. Viime vuoden suuressa selkärankaispaleontologien tapaamisessa Los Angelesissa esiteltiin Mongoliasta löydetyt kaksi yksilöä, joista yhteensä kertyi lähes täydellinen luuranko. Fossiilivarkaat olivat kuitenkin onnistuneet kähveltämään kallon ja jalkaterät, joten ne jäivät arvoitukseksi.

Jalat ja kallo onnistuttiin sittemmin jäljittämään, ja niiden palautus Mongoliaan julkistettiin toukokuussa. Fossiileja ei ole vielä virallisesti kuvattu, mutta niistä julkaistujen kuvien perusteella voidaan vihdoin saada edes jonkinlainen kuva siitä, millainen eläin Deinocheirus oli. Ette ikinä usko, miltä se näyttää. deinocheirus mirificus pieni maija karala ornithomimosauria Niin. Ei se ainakaan ihan niin vaikuttava ole kuin villeimpien kuvitelmien terävähampaiset jättiläispedot.

Deinocheirus oli ornithomimosauri, sirojen strutsimaisten dinosaurusten serkku. Sukulaisistaan poiketen se oli valtavan suuri, vatsakas ja kyttyräselkäinen. Sen ruumis on kuitenkin ollut pikemminkin kapea ja korkea kuin virtahepomainen tynnyri. Sillä oli siron kaulan päässä leveä, sorsamainen nokka, joka näyttää olevan hadrosaureilta varastettu.

Deinocheirus vaikuttaisikin pikemminkin puihin kurkottelevalta kasvinsyöjältä kuin verenhimoiselta pedolta. Kasvisruokavalio ei toki tarkoita, etteikö Deinocheirus olisi ollut pelottava eläin. Onhan nykyeläimistäkin virtahepo vaarallisempi kuin suurinkaan kissapeto, eikä nautaeläintenkään luonnetta auta aliarvioida.

Yllä olevaa rekonstruktiota ei vielä pidä mennä pitämään lopullisena, sillä uusia Deinocheirus-fossiileja ei ole vielä virallisesti kuvattu, ja niistä on käytettävissä vasta pari hassua valokuvaa, joihin tämä piirros perustuu. Mongolialainen uutistoimisto julkaisi äskettäin artikkelin varastettujen fossiilien palautuksesta. Kallon lisäksi taustalla näkyy huoneen seinälle ripustettu juliste, jossa on kuva otuksen koko luurangosta.

Yksi ajatus artikkelista “Viikon aikamatka: 50 vuoden arvoitus”

  1. Kiehtovaa! Olen aina kuvitellut Deinocheiruksen valtavaksi pedoksi. Mutta kyllä olet siinä ihan oikeassa etteikö se olisi ollut pelottava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: