Viikon aikamatka: romanialainen lohikäärme

balaur bondoc nimi

Evoluutio tekee saarilla outoja asioita. Niillä voi tavata jättiläiskokoisia kilpikonnia, epätavallisen pieniä norsuja, suunnattomia skinkkejä ja muita kummajaisia. Saarilla isot eläimet usein kutistuvat ja pienet kasvavat saarisäännön mukaisesti. Lisäksi saarieläimet omaksuvat kummallisia elintapoja mannersukulaisiinsa verrattuna.

Nykysaaret voivat olla outoja, mutta eivätpä ne kaukaisessa menneisyydessäkään sen tavanomaisempia olleet.

Erityisen hyvä esimerkki on liitukautinen Hațegin saari nykyisessä Romaniassa, silloisessa Tethysmeressä. Saarelta tunnetaan koko joukko kääpiökokoisia kasvinsyöjädinosauruksia. Sauropodi Magyarosaurus painoi vain tonnin verran, vaikka sen useimmat mannersukulaiset olisi punnittu kymmenissä tonneissa. Panssaroitu Struthiosaurus oli kuonosta hännänpäähän kenties parimetrinen, kun sen sukulaiset ovat yleensä neljän ja kuuden metrin välimaastossa. Toisaalta saarella eli myös yksi kaikkien aikojen massiivisimmista siipisaureista, 10-12 metrin siipivälillä komeillut Hatzegopteryx, joka kohosi kauas muiden eläinten päiden yläpuolelle kuin painajaishaikara.

766px-Balaur_bondoc_foot

Jotenkin tähän kummajaisten soppaan asettuu myös höyhenekäs petodinosaurus, jolle annettiin nimeksi Balaur bondoc. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti tanakkaa lohikäärmettä. Otus tunnetaan yhdestä osittaisesta luurangosta, josta harmi kyllä puuttuu kallo. Balaur näyttää päälle päin suunnilleen Velociraptorilta ja on samanpituinenkin (siis parimetrinen), mutta on paljon tukevarakenteisempi ja lyhytraajaisempi. Pisteenä iin päällä sillä oli yhden sijaan kaksi komeaa sirppikynttä takajaloissaan (kuva: Ghedoghedo/Wikipedia).

Balaurin epätavallisen olemuksen vuoksi sekä sen elintavat että sukulaisuussuhteet ovat herättäneet hämmennystä. Sitä on ehdotettu sekä tiikerin kaltaiseksi suurpedoksi että dinosaurusmaailman dodoksi, laiskanpulskeaksi kasvissyöjäksi. Uusimpien tutkimusten valossa ensin mainittu vaihtoehto lienee kuitenkin todennäköisempi.

Viime vuonna julkaistu iso sukupuu heitti Balaurin hämmentävälle uudelle dinosaurusten sukupuun oksalle. Kun se on aiemmin sijoitettu dromaeosaurien (tutummin raptorien) sekaan, uudessa sukupuussa se näyttäisikin hyvin, hyvin oudolta varhaiselta linnulta. Jos se todella sijoittuu varhaisten lintujen sekaan, se olisi todellinen saarikummajainen.

Tämän artikkelin kuvitus on jo muutaman vuoden vanha ja hieman virheellinen. Kuonossa silmän edessä olevan aukon ei kuuluisi näkyä, vaan se olisi elävällä otuksella mitä todennäköisimmin ollut pehmeiden kudosten peitossa. Sisempi raatelukynsi on hieman liian iso, eivätkä näinkin ison, lentokyvyttömän dinosauruksen ”siipisulat” olisi todennäköisesti olleet näin lintumaiset, vaan pikemminkin jotain samansuuntaista kuin strutsilla tai kasuaarilla.

Mitä mieltä muuten olette, onko Jurassic Parkista poimittu ”raptori” hyvä suomennos dromaeosaureille? Englanniksihan sana on laajassa käytössä siitä huolimatta, että raptor tarkoittaa myös petolintua. Suomeksi sekaannusvaaraakaan ei olisi.

2 vastausta artikkeliin “Viikon aikamatka: romanialainen lohikäärme”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: