Viikon aikamatka: gorillahevonen

chalicothere nimi

Kuvan otus kulkee tieteellisellä nimellä Anisodon grande. Sen voisi sanoa näyttävän gorillan ja hevosen risteymältä, eikä tällaisen arvauksen esittäjä olisi pahastikaan väärässä. Chalicotheerit olivat kavioeläimiä, mutta ne liikkuivat rystykävellen kuin gorilla.

Chalicotheerien pitkissä etujaloissa oli kavioiden sijaan pitkät kynnet, joiden avulla ne vetivät puiden oksia suuhunsa. Niillä oli tukeva takamus, sillä ne oletettavasti istuivat maassa ruokaillessaan. Hampaiden kulumajälkien perusteella ne näyttävät syöneen lehtien ja versojen lisäksi jotain kovempaa, ehkä kokonaisia oksia tai kaarnaa, tai kovia siemeniä ja pähkinöitä. Ehkä kynnet kelpasivat myös puolustautumiseen, sillä muuten hitaan, pulskan eläimen luulisi olleen helppo saalis.

Mitä chalicotheerit ikinä tekivätkään, ne selvästi tekivät sen oikein. Ne levittäytyivät kolmelle mantereelle – Pohjois-Amerikkaan, Euraasiaan ja Afrikkaan – ja elivät kymmeniä miljoonia vuosia, varhaiseoseenikaudelta pleistoseenikauden alkuun saakka. Kaikkien mielestä ne eivät ole ehkä kadonneet vieläkään. Itse antropologi Louis Leakeyn on väitetty ehdottaneen, että Itä-Afrikan tarunhohtoinen nandikarhu olisi nykyaikaan sinnitellyt chalicotheeri. Nandikarhun väitetty ihmisaivoista koostuva ruokavalio tosin herättää epäilyksiä.

”Chalicotheerit” on kieltämättä aika kömpelö sana. Mitähän nämä eläimet voisivat olla suomeksi? Jos on olemassa virtahepo, joka ei ole hevonen, voisiko olla myös, hmm, vaikka rystyhepo? Tai laiskiaishepo? Eivät chalicotheeritkaan hevosia ole, mutta sentään läheisempää sukua hevosille kuin virtahevot.

2 vastausta artikkeliin “Viikon aikamatka: gorillahevonen”

 1. Chalicotheerit olivat kavioeläimiä, mutta ne liikkuivat rystykävellen kuin gorilla.

  Eivät sentään kaikki. Rystysten varassa kävely luonnehti vain Chalicotheriinae-alaheimon jäseniä. Schizotheriinae-alaheimon jäsenillä oli tavanomaisemmat kavioeläimen raajojen mittasuhteet ja ne kulkivat kämmenpohjiensa varassa (tosin niilläkin oli isot kynnet kavioiden sijaan).

  Ne levittäytyivät kolmelle mantereelle – Pohjois-Amerikkaan, Euraasiaan ja Afrikkaan

  Jos oikein muistan, niin nuo rystysten varassa kävelevät muodot elivät ainoastaan Vanhassa Maailmassa eivätkä koskaan levinneet Pohjois-Amerikkaan.

  Mitähän nämä eläimet voisivat olla suomeksi?

  Olen nähnyt niistä käytettävän suomeksi nimeä ”kalikoteeri” (ja olen joskus käyttänyt sitä nimeä itsekin), mutta sehän ei ole kovin olennainen parannus nimiongelmaan…

  1. Tosiaan – unohdin mainita, etteivät kaikki heimon jäsenet olleet sentään ihan näin outoja. Schizotheriinit sentään kävelivät normaalisti, vaikkeivät muuten juuri sen tavanomaisempia olleet. Kiitos lisäyksestä. :)

   Kalikoteeri on toki vähän helpompi kirjoittaa ja lausua, mutta kovin kuvaava sekään ei ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: