Viikon aikamatka: viikatekameleontti

drepanosaurus5

Outojen eläinten tilalla alkaa tänä vuonna uusi pikkuartikkelisarja nimeltä Viikon aikamatka, jossa esitellään kummallisia ja kiehtovia esihistoriallisia eläimiä. Joka paikassa esiintyvien tähtien sijaan haluan keskittyä niihin, jotka ansaitsisivat olla paremmin tunnettuja. Tyrannosaurusta ei siis tule tässä sarjassa näkymään, muita dinosauruksia kylläkin.

Aikamatkat alkavat vajaan puolen metrin mittaisesta eläimestä nimeltä Drepanosaurus, kirjaimellisesti ”viikatelisko”, joka eli triaskaudella reilut 200 miljoonaa vuotta sitten nykyisessä Italiassa.

Drepanosaurus näyttää kutakuinkin muurahaiskarhun ja kameleontin välisen romanssin lopputulokselta. Sillä on kiipeilyyn sopivat jalat, koukkupäinen tarttumahäntä ja eturaajoissa valtavat sirppikynnet kuin muurahaiskarhulla. Kaiken kaikkiaan se muistuttaa hämmästyttävän paljon nykyään elävää pikkumuurahaiskarhua (Cyclopes didactylus), ja voi hyvin olla, että se myös eli samalla tavalla. Kenties se kaivoi vahvoilla kynsillään hyönteisiä puunkuoren alta ja iski leukansa tai kielensä niihin ennen kuin ne ehtivät kipittää pakoon. Drepanosauruksen kalloa ei itse asiassa tunneta lainkaan, mutta sen läheisillä sukulaisilla oli kuvassa näkyvän kaltainen suippo, lintumainen pää.

protorosauria

Ulkonäöstään huolimatta Drepanosaurus ei ole lisko (eikä muurahaiskarhukaan), vaan läheisempää sukua dinosauruksille ja krokotiileille. Se ei ole ainoa laatuaan, vaan kuuluu eräänlaiseen triaskautiseen omituisten otusten kerhoon nimeltä Protorosauria. Nämä varhaiset dinosaurusten sukulaiset kokeilivat triaskaudella monenlaisia elintapoja. Niitä oli liitäviä ja kiipeileviä, uivia ja rannalta kalastavia, petoja ja kasvinsyöjiä, toinen toistaan kummallisemmissa muodoissa. Ne kuitenkin jäivät lopulta kilpailussa jalkoihin ja katosivat jälkeläisiä jättämättä.

Drepanosauruksen fossiileja on löydetty Italian Alpeilta, mutta parisataa vuosimiljoonaa sitten ei lumihuipuista ollut tietoakaan. Seutu olisi sopinut pikemminkin rantaloma- kuin laskettelukohteeksi. Tethysmeren rannikolla sijainneita lämpimiä matalia merialtaita kirjoivat havumetsän peittämät saaret. Metsissä ja rannoilla eli sirppikyntisten drepanosaurien lisäksi varhaisia siipisaureja,  krokotiilimaisia phytosaureja ja pitkäkoipista liskoa muistuttava Langobardisaurus, joka sekin kuului protorosaurien kummajaisporukkaan. Lisäksi ympäröivät vedet tietenkin kuhisivat kaikenkokoisia ja -näköisiä kaloja.

Populaaria tietoa näistä kynsiniekoista saa hakemalla hakea, mutta jotakin on sentään olemassa. Italialaistutkija Silvio Renesto (jonka käsialaa suuri osa drepanosaureja käsittelevästä tieteellisestä kirjallisuudesta on) kertoo kotisivuillaan sekä itse Drepanosauruksesta että sen elinympäristöstä. Myös Kalifornian yliopistolla on oma sivunsa drepanosaureista. Anatomiasta kiinnostuneille Jaime A. Headden kertoo DeviantArtissa, kuinka tavattoman oudot Drepanosauruksen käsivarren luut ovat. Olen itsekin kirjoittanut näistä matelijoista kaukaisessa nuoruudessani, vuonna 2009: Aika, jolloin apinoilla oli suomut.

Kokoan parhaillaan suomenkielisiä nimiehdotuksia esihistoriallisille eläimille. Niinpä sekä enemmän että vähemmän vakavat ideat drepanosaurien suomalaisemmaksi nimeksi ovat erinomaisen tervetulleita kommentteihin.

2 vastausta artikkeliin “Viikon aikamatka: viikatekameleontti”

  1. Hih, minähän voin ehdottaa, katso kelpaako jollekin otukselle nimeksi. Sirppiliskot ja viikateliskot kuulostavat hyvältä. Entäs jos olisi terrorijotain, liskoja tai sauruksia tai mikä nyt nimeen sopisi? Olisi muuten hauskaa keksiä nimiä, mutta en tiedä onko kukaan keksinyt nimeen sopivia eläimiä. Haravahäntä, kaulinlisko, läikeliskot, kiiltokyljet, hehkusuomut. Joo, innostuin :-)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: