Viikon outo eläin: salamyhkäiset päättömät hämähäkit

800px-Cryptocellus_goodnighti

Viikon outo eläin -sarja palaa kesätauolta pyörimään vielä syksyn ajan. Vuodenvaihteeksi keksin uuden pikkuartikkelisarjan, mutta katsellaan sitä ennen vielä kokoelma outoja otuksia.

Aloitetaan  hämähäkkieläinryhmästä nimeltä Ricinulei eli huppuhämähäkit (kuva: Marshal Hedin/Flickr). Ne tunnetaan päättöminä hämähäkkeinä, vaikkeivät ne oikeastaan ole hämähäkkejä, eikä päättömyys ole edes niiden oudoin piirre.

Huppuhämähäkit ovat pieniä, huonosti tunnettuja otuksia. Niin huonosti tunnettuja, että ensimmäinen tieteelle tunnettu laji oli itse asiassa kivihiilikautinen fossiili. Fossiili löydettiin Englannista, ja vuotta myöhemmin (eli 1838) Länsi-Afrikasta löydetty elävä yksilö osoitti, että 300 miljoonaa vuotta vanhaksi luultu ryhmä porskuttaa yhä. Nykyään niitä tunnetaan eri puolilta maailmaa yhteensä kuutisenkymmentä lajia, joiden elintavoista tiedetään hyvin vähän. Useimmat on löydetty kosteasta lehtikarikkeesta tai luolista, joten oletettavasti ne viihtyvät kosteilla paikoilla.

Englanniksi huppuhämähäkkejä kutsutaan nimellä hooded tickspiders, hupulliset punkkihämähäkit. Nimi on kaikin puolin osuva: ulkonäöltään (ja sukulaisuussuhteiltaan) otukset ovat jotakin hämähäkin ja punkin välimaastosta. Niiden pää on huomaamattoman pieni, ruumiiseen sulautunut ja nostettavan hupun peitossa. Otus nostaa hupun suuosiensa päältä syödessään, mutta muuten se näyttää päättömältä, suuttomalta ja silmättömältä (silmätön se todella onkin). Lievästi sanoen aavemaista.

Ja vielä yhdessä asiassa huppuhämähäkit ovat kertakaikkiaan omituisia. Naaras munii kerrallaan yhden ainokaisen munan, jota se säilyttää huppunsa alla, siellä missä puuttuva pääkin piileksii. Munasta kuoriutuu kuusijalkainen toukka, joka vähitellen nahanluontien myötä kasvaa ja saa kahdeksannen jalkaparinsa. Tällainen ainokaisen poikasen hellä hoivaaminen on hämähäkkieläimillä harvinaista, joskin skorpionilukit (mikä ihana nimi) ovat nekin huolehtivaisia äitejä.

Perusteellinen, joskin tyyliltään melko erikoinen selostus huppuhämähäkkien biologiasta löytyy Shit You Didn’t Know About Biology -blogista. Myös Wikipedia-artikkeli on lukemisen arvoinen, jos nämä kummajaiset kiinnostavat.

Yksi ajatus artikkelista “Viikon outo eläin: salamyhkäiset päättömät hämähäkit”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: