”The sight of a feather in a peacock’s tail, whenever I gaze at it, makes me sick!” uskoutui Charles Darwin ystävälleen vuonna 1860. Höyhenten monimutkainen kauneus ja välimuotojen puuttuminen tekivät niistä evoluutioteorian kehittäjän painajaisen. Höyhenten alkuperä ja evoluutio ovat pysyneet hämärän peitossa aivan viime aikoihin saakka.
Alkulintu Archaeopteryx löydettiin jo Darwinin elinaikana, mutta vaikka se valotti lintujen kehitystä dinosauruksista, höyhenten alkuperän selvitykseen siitä ei ollut apua. Alkulinnun sulkapeite oli kaikin puolin nykylintujen kaltainen. Kului yli sata vuotta ennen kuin fossiilisia höyheniä alettiin toden teolla löytää.
90-luvulta alkaen höyhenistä on äkkiä tullut paleontologian kuumimpia puheenaiheita. Vain muutama vuosi sitten villiltä arvailulta tuntuneet näkemykset ovat jo valtavirtaa, eikä kehitys näytä hidastumisen merkkejä. Fossiilisia höyheniä tunnetaan jo pienen museon täydeltä, ja höyhenten syntyaika on siirtynyt yhä kauemmaksi esihistoriaan. Uudet menetelmät ovat mahdollistaneet tutkimusta, joka vain pari vuotta sitten olisi tuntunut taikuudelta.
Tämä artikkeli on Tiinan vuosipäivähaasteen toive ja mainio tekosyy piirtää pehmeitä ja pörröisiä dinosauruksia.
Höyhenpeite näyttää olleen yleinen piirre theropodeilla, petodinosauruksilla. Linnut kuuluvat tietenkin myös theropodeihin. Lintujen lähimmillä sukulaisilla, troodontideilla ja dromaeosaureilla (jotka Jurassic Parkin perintönä tunnetaan raptoreina) oli hyvinkin lintumaiset höyhenet siipisulkineen kaikkineen. Vaikuttaakin siltä, että ne ja linnut kehittyivät yhteisestä pienikokoisesta, siivekkäästä esi-isästä.
Sekä troodontidien, raptorien että lintujen varhaisilla edustajilla on kahden sijaan neljä siipeä, kuten esimerkiksi hyvinsäilyneet Microraptorin ja Anchiornisin fossiilit osoittavat. Todennäköisesti ne eivät kuitenkaan olleet täysin lentokykyisiä, sillä muu anatomia ei ollut vielä kovinkaan lintumainen. Sen sijaan ne ovat voineet liidellä kuin kaksitasolentokoneet. Sittemmin kolme haaraa kehittyivät kukin omaan suuntaansa. Linnut pienenivät pienenemistään ja kehittivät liitelyn aidoksi lentokyvyksi. Troodontideista tuli siroja, pitkäraajaisia ja ilmeisesti kaikkiruokaisia. Raptorien haarasta tulevat varsinaiset lihansyöjät, ja jotkin niistä kasvoivat hämmästyttävän suuriksi: Utahraptor, Achillobator ja Austroraptor venähtivät ison karhun mittoihin.
Kun siirrytään ajassa taaksepäin ja kauemmas linnuista, käy höyhenpeitekin mielenkiintoisemmaksi. Oviraptorosaureilla oli taipumusta hampaiden menetyksen ohella myös mahtaileviin sulkakoristuksiin pyrstössä ja käsissä, kuten Protarchaeopteryx– ja Caudipteryx-fossiilit osoittavat. Omituiset therizinosaurit olivat oviraptorosaurien lähisukulaisia, vaikka muistuttivatkin enemmän jättiläislaiskiaisia kuin mitään muuta mieleen tulevaa. Niistä pienikokoisella Beipiaosauruksella oli untuvapeitteen lisäksi pitkiä, kaarevia ”höyheniä”, jotka olivat paksuja ja teräviä kuin piikkisian piikit (kuvassa).
Yksinkertainen untuvapeite tunnetaan myös pikkuisilta, muurahaiskarhun ja maantiekiitäjän risteymää muistuttaneilta alvarezsaureilta ja pitkähäntäisiltä compsognathideilta. Höyhenpeite lienee auttanut pieniä, tasalämpöisiä eläimiä ylläpitämään ruumiinlämpöään, joka todennäköisesti on ollut neljänkymmenen asteen tienoilla kuten linnuillakin. Alla oleva Sinosauropteryx on väreiltään ja mittasuhteiltaan vähän virheellinen, mutta kertonee olennaisen höyhenpeitteen laadusta.
Toden teolla dinosaurusten ystävät saivat kohotella kulmiaan vuonna 2004, kun kiinalaistutkijat kuvasivat uuden, untuvapeitteisen dinosauruksen nimeltä Dilong. Tämä puolitoistametrinen petodinosaurus kun oli tyrannosauroidi – kuuluisan Tyrannosauruksen varhainen sukulainen! Moinen löytö osoitti, että Tyrannosaurus oli kehittynyt höyhenekkäistä esi-isistä ja saattoi olla itsekin pörröinen asianmukaisen pelottavan suomupeitteen sijaan. Dilongin kuvanneet tutkijat kuitenkin huomauttivat, että suurten tyrannosaurien fossiilisia ihopainaumia tunnetaan, ja ne ovat suomuisia. He ehdottivatkin, että tyrannosaurit olivat joko luopuneet höyhenistä kasvaessaan yhä suuremmiksi, tai että suurilla lajeilla vain poikasilla oli höyhenet. Tonnien painoiset eläimethän eivät juuri lämpöeristettä tarvitse ainakaan lämpimillä seuduilla, kuten norsuista ja sarvikuonoista voi arvata. Tyrannosauruksen untuvikko on kyllä ajatuksena mitä viehättävin. Se olisi kenties näyttänyt suunnilleen tältä:
Juuri, kun tiedeyhteisö oli hitaasti hyväksynyt theropodien lintumaisempien edustajien höyhenekkyyden, uudet fossiililöydöt sekoittivat pakan uudelleen. Jo vuonna 2002 löydettiin erinomaisen hyvin säilynyt Psittacosauruksen fossiili, jonka selässä oli rivi kaarevia, onttoja piikkejä – aivan samanlaisia kuin sittemmin löydetyllä Beipiaosauruksella. Ainoa vain, että Psittacosaurus ei ollut theropodi, vaan aivan toiselle puolelle dinosaurusten sukupuuta kuuluva Triceratopsin varhainen serkku.
Pari vuotta sitten Psittacosaurus sai seurakseen vielä pienen kasvinsyöjän nimeltä Tianuylong, jonka hännässä ja kaulassa on samanlaisia ulokkeita. Niiden tunnistus höyheniksi on vielä epävarma, mutta jos ne todella osoittautuvat sellaisiksi, höyhenistä tulee kaikkien dinosaurusten yhteinen piirre, jonka suomuiset lajit vain jälkeenpäin menettivät. Suomuisista hirviöliskoista untuvaisiksi linnuiksi – dinosaurukset ovat kohdanneet melkoisen julkisuuskuvan muutoksen.
Jo yli kymmenen vuotta sitten Richard Prum muotoili hypoteesin höyhenten evoluution viidestä vaiheesta. Fossiililöydöt ovat täsmänneet vaiheisiin hämmästyttävän hyvin, ja vastikään löydetyt liitukautisessa meripihkassa säilyneet höyhenet täsmentävät kuvaa entisestään. Tältä näyttävät Prumin höyhenten evoluution vaiheet:
Vaiheen yksi höyhenet ovat yksinkertaisia putkimaisia rakenteita, jotka koostaan riippuen muistuttavat joko karvaa tai piikkisian piikkiä. Esimerkiksi Sinosauropteryxin, Beipiaosauruksen, Psittacosauruksen ja Tianyulongin höyhenet vastaavat ykkösvaihetta. Kakkosvaiheessa höyhenellä ei ole vielä keskusruotoa, vaan tupsu höytyliistakkeita sojottaa suoraan höyhenen tupesta. Monien lajien, muun muassa Sinornithosauruksen, untuvapeitettä on ehdotettu kakkosvaiheen höyheniksi, mutta meripihkanäytteissä sellaisia esiintyy selvästi. Kolmannessa vaiheessa höyhenelle kehittyvät höytyliistakkeista haarautuvat höytysäteet (3a) ja keskusruoto (3b) jommassa kummassa järjestyksessä. Meripihkanäytteistä löydetyt omituiset, kierteiset untuvat sopivat tähän kategoriaan, samoin kuin nykyisten uikkujen, hietakyyhkyjen ja ylänköjuoksijoiden samannäköiset höyhenet, joiden tarkoitus on imeä vettä. Vaiheessa neljä höytysäteisiin kehittyy väkäsiä, jotka kiinnittävät säteet ja liistakkeet toisiinsa ehjäksi sulaksi. Tällaisia aitoja sulkia tunnetaan ainakin oviraptorosaureilta, omituiselta pieneltä Epidexipteryxiltä ja tietenkin linnuilta lähisukulaisineen.
Vaihetta neljä seuraa Prumin mallissa vielä vaihe viisi, jossa sulat alkavat erikoistua eri tarkoituksiin. Esimerkiksi nykylintujen untuvat ja epäsymmetriset siipisulat ovat viitosvaiheen höyheniä. Höyhenten levinneisyys dinosaurusten sukupuussa näyttää siis – nykyisten fossiilien valossa – suunnilleen tältä:
Kaikesta huolimatta höyhenfossiilit ovat hyvin harvinaisia, ja niistä suurin osa on peräisin vain muutamista poikkeuksellisista kerrostumista Kiinassa. Höyhenten säilymisen oikukkuus tarkoittaa sitä, että juuri koskaan ei voida olla varmoja siitä, että fossiilisella eläimellä ei eläessään ollut höyheniä. Suomut säilyvät useammin kuin höyhenet, mutta suomujenkaan olemassaoloa ei voida käyttää todisteena höyhenten puuttumisesta: nehän eivät mitenkään sulje toisiaan pois. Nykylinnuilla on suomuja jaloissaan ja höyheniä muualla ruumiissaan. Theropodeista Juravenatorin ja Scansoriopteryxin fossiileissa on säilynyt merkkejä molemmista, ja Psittacosaurus oli häntäpiikkejään lukuunottamatta suomujen peitossa. Niinpä on myös täysin mahdollista, että sellaisilla täysin suomuisina pidetyillä dinosauruksilla kuin sauropodeilla ja hadrosaureilla oli höyheniä joissakin elämänvaiheissa tai ruumiinosissa.
Jos höyhenet olivat yhteisiä kaikille dinosauruksille, olisiko niitä voinut olla myös dinosaurusten lähimmillä sukulaisryhmillä? Vallitsevan luokittelun mukaan dinosaurusten lähisukulaisia ovat siipisaurit. Niiltä on jo pitkään tunnettu karvamaisia ulokkeita, jotka peittivät ainakin pienten lajien ihoa. Fossiileissa säilyneitä painanteita tunnetaan useilta lajeilta. Rakenteeltaan ne muistuttavat joko ykkös- tai kakkosvaiheen höyheniä. Vielä äskettäin lintujen ja siipisaurien höyhenten homologia (siis yhteinen alkuperä) oli villiä spekulaatiota, mutta nyt se on aivan varteenotettava hypoteesi. Se tarkoittaisi myös, että sekä dinosaurusten että siipisaurien varhaiset sukulaiset pitäisi ajatella höyhenekkäinä.
Eipä aivan mielikuvituksen tuotteelta tunnu enää sekään ajatus, että jopa krokotiileilla olisi ollut alun perin höyhenet. Krokotiilien kehityslinja – virallisemmin Crurotarsi – on dinosaurusten ja siipisaurien sisarryhmä. Sen varhaisista edustajista löytyy hämmästyttävän dinosaurusmaisia ja jopa nisäkäsmäisiä eläimiä, joita ei äkkiä krokotiilien sukulaisiksi uskoisikaan. Strutsimainen, kaksijalkainen ja hampaaton Effigia, sapelihampaiset baurusuchidit joilla saattoi olla viikset sekä gasellimaisen pitkäraajaiset sphenosuchidit ovat esimerkkejä siitä, etteivät krokotiilit ole aina olleet velttoja vesieläimiä. On todennäköistä, että varhaiset crurotarsit olivat tasalämpöisiä ja nykykrokotiilit ovat omaksuneet vaihtolämpöisen elämäntapansa vasta myöhemmin.
Voipa vielä nykykrokotiileiltakin löytää merkkejä aiemmasta loistosta: niillä on samanlaiset tehokkaat läpivirtauskeuhkot kuin linnuilla, nelilokeroinen sydän ja hengityslihakset, jotka mahdollistavat juoksemisen ja hengittämisen samaan aikaan, vaikka ne juoksevat hyvin harvoin. Tuore tutkimus krokotiilien genetiikasta on antanut viitteitä jopa siitä, että niillä saattaisi olla höyhenten tuottamiseen tarvittavat geenit, mutta samalla tavoin pois päältä kytkettyinä tai rikkoutuneina kuin lintujen hampaiden geenit.
Niinpä tässä kuvassa seikkailee tasalämpöinen, höyhenekäs Terrestrisuchus.
Olen tähän saakka väistänyt kysymykset siitä, mistä höyhenet alkujaan tulivat. Ne ovat vaikeita ja teknisiä kysymyksiä, joita on viime vuosina yritetty ahkerasti ratkoa alkionkehitystutkimuksen ja genetiikan avulla. Lintujen vertailu krokotiileihin on osoittautunut tässä korvaamattomaksi avuksi.
Vaikuttaa siltä, että nykylinnuilla höyhenpeite on eräänlainen geneettinen oletusasetus, joka täytyy erikseen kumota, jotta suomuja voi syntyä. Onkin ehdotettu, että lintujen esi-isien suomut olisivat kauttaaltaan kehittyneet höyheniksi, ja lintujen jaloissa olevat suomut olisivat jälkeenpäin itsenäisesti kehittyneitä, eivätkä lainkaan sukua esimerkiksi krokotiilien suomuille (kuvan suomut ovat laulujoutsenen jalasta). Näkemystä on tuettu sillä, että Microraptorin ja Anchiornisin kaltaiset melkein-linnut näyttävät olevan varpaita myöten höyhenten peitossa. Ne eivät kuitenkaan suinkaan olleet ensimmäisiä höyhenekkäitä eläimiä. Varhaisemmilla, kaukaisempaa sukua linnuille olevilla dinosauruksilla näkyy myös osittaisia höyhenpeitteitä.
Suomut ja höyhenet rakentuvat β-keratiineista, joita on sekä krokotiileilla että linnuilla useita erilaisia. Lintujen suomujen versio keratiinista muistuttaa enemmän krokotiilinsuomujen keratiinia kuin lintujen sulkien versiota ja fylogeneettisen analyysin perusteella ne ovat myös läheisempää sukua toisilleen. Tämä tarkoittaisi sitä, että höyhenten keratiinia tuottava geeni on eriytynyt suomujen ja kynsien keratiinia tuottavasta geenistä jo ennen krokotiilien ja lintujen yhteistä esi-isää. Geenien eriytyminen ei tietenkään välttämättä tarkoita, että varhaisilla crurotarseillakin olisi ollut höyhenet, mutta se on täysin mahdollista.
Alkukuva: viherriikinkukko (Pavo muticus) D.J. Elliotin vuonna 1872 ilmestyneestä fasaaniteoksesta, Wikimedia Commons. Kaikki muut kuvat ovat omiani. Kuvat suurenevat klikkaamalla.
Aiempia kirjoituksiani linnuista, höyhenekkäistä dinosauruksista ja tasalämpöisistä krokotiileista:
Ihmeelliset höyhenet 9.12.2009
Dinosaurukset – nyt myös värillisinä 1.2.2010
Uusia värejä fossiileille 8.3.2010
Krokotiilit: oudompia kuin päälle päin näyttää 26.1.2010
Lähteitä ja lisälukemista:
Sterling Nesbitt 2011: The early evolution of archosaurs: relationships and the origin of major clades. Bulletin of the American Museum of Natural History 352.
Richard O. Prum: Development and evolutionary origin of feathers. Journal of Experimental Zoology.
Xing Xu 2006: Feathered dinosaurs from China and the evolution of major avian characters. Integrative Zoology.
McKellar ym. 2011: A diverse assemblage of Late Cretaceous dinosaur and bird feathers from Canadian amber. Science.
Xu ym. 2004: Basal tyrannosauroids from China and evidence of protofeathers in tyrannosauroids. Nature.
Dalla Valle ym. 2009: β-keratins of the crocodilian epidermis: composition, structure, and phylogenetic relationships. Journal of Experimental Zoology.
Danielle Dhouailly 2009: A new scenario for the evolutionary origin of hair, feather, and avian scales. Journal of Anatomy.
Carl Zimmerin artikkeli National Geographicille: Evolution of Feathers: the long curious extravagant evolution of feathers.
Not Exactly Rocket Science: Amber trapped dinosaur feathers at different stages of their evolution.
Muistanko ihan väärin, kun minulle jäi sellainen mielikuva, että höyhenten merkkejä tunnettaisiin myös ornithomimideilta? Paljastuivatko ne sittenkin joksikin muuksi, niin kuin kävi dilophosaurien ”höyhenille”? Sukulaisuussuhteiden puolestahan strutsisaureilla luulisi ykköstyypin höyheniä olleen.
Tuossa sukupuussa minua jäi vaivaamaan, mihin scansoriopterygidit oikein asettuvat kokonaisuudessa? Ilmeisesti Epidexipteryxin pitkät pyrstösulat ovat siis nelostyypin höyheniä? Muistelen, että niitä olisi kuvattu yhtenäisiksi liuskoiksi. Mitenköhän pahasti pieleen muuten mahtoi mennä tapani 2000-luvun alussa kuvata therizinosaureille hännän päähän viuhkamainen ornamentaalinen höyhenkimppu? Mikään ei kai suoranaisesti estä, että niilläkin olisi voinut olla joitain monimutkaisempia höyhentyyppejä?
Baurusuchidien mahdolliset viikset herättivät heti mielenkiinnon. Millaisiin löytöihin tämä perustuu? Onko niiltä itse asiassa löydetty krokotiileille tyypillisiä luusuomuja ollenkaan? Jonkinlainen selvä näyttö primitiivisistä höyhenistä krokotiilien kehityslinjan edustajalta olisi kyllä huima juttu. Täysin tunnettuihin faktoihin sopiva kyllä, mutta silti mullistava monessa mielessä.
Et muista väärin. Ainakin yhdellä Avimimus-fossiililla ilmeisesti on samanlaisia siipisulkien kiinnityskuoppia kuin Velociraptorilta ja Concavenatorilta tunnetaan. Niiden asema sukupuussa kyllä antaakin olettaa, että niillä on vähintäänkin jonkinlaiset höyhenet. En ole oikein varma, voiko näitä kiinnityskuoppia olla muilla kuin isoilla, ruodillisilla sulilla, eli vähintään 3b-tyyppisillä.
Jätin scansoriopterygidit suosiolla kokonaan pois sukupuusta, koska niiden sijainti siinä on tietääkseni jokseenkin epävarma. Ne saattavat olla jopa lähempänä lintuja kuin deinonychosaurit, mutta toisaalta olen nähnyt niitä ehdotellun jopa oviraptorosaurien sukulaisiksi (ja onhan niissä äkkiseltään katsoen aika paljon samaa). Jos joku lukija sattuu tietämään tuoreista fylogenioista joita en ole nähnyt, saa tarkentaa. :)
Useitakin väitteitä nykyaikana tuntemattomista höyhentyypeistä on sittemmin kritisoitu ja arveltu fossiloituessa muokkaantuneiden höyhenten väärintulkinnaksi. Similicaudipteryxin kovasti huomiota herättäneitä kehittyessään muotoa muuttavia sulkia on tulkittu ainoastaan sulkasadon eri vaiheissa oleviksi, Microraptorin/Anchiornisin päätöyhtöä litistymisen aiheuttamaksi artefaktiksi ja jopa ykkösvaiheen höyheniä viitosvaiheen untuviksi, joista vain on kadonnut rakenne fossilisaation aikana. Samoilla linjoilla myös Epidexipteryxin pyrstösulkia on ehdotettu ihan tavallisiksi suliksi. Koska en tiedä minkään näiden kiistojen tämänhetkistä konsensusta, ja iso osa näistä väitteistä on blogeista ja sähköpostilistalta poimittuja mainintoja eikä julkaisuja, jätin suosiolla sekaantumatta niihin. Artikkelista tuli muutenkin ihan riittävän pitkä. :D
Sikäli kuin sukupuuni on oikein ja therizinosaurit ovat oviraptorosaurien sisarryhmä, lienee oikein hyvin parsimonian rajoissa, että niilläkin oli sulkaviuhka joko pyrstössä, käsissä tai molemmissa, elleivät ne ole niitä erikseen menettäneet. Sikäli kuin tiedän, Beipiaosaurus on ainoa therizinosauri, jolta fossiilisia höyheniä on löydetty, ja siltä tunnetaan vain noita karvamaisia ja piikkimäisiä ykköstyypin höyheniä. Toisaalta kumpikaan tunnettu yksilö ei ole kokonainen, eikä kummallakaan ole itse asiassa häntää lainkaan. Minusta sulkaviuhka on näillä tiedoilla aivan järkevä oletus.
Baurusuchidien fossiileista irtoava tieto on minulle aika rajallista, koska ne tuntuvat olevan pitkälti vähemmän korkean profiilin julkaisuissa, joihin Jyväskylän yliopistolla ei ole oikeuksia, eivätkä kaikki edes englanniksi. Ilmeisesti niiden kallossa on kuitenkin sierainten ympärillä hyvin tiuhassa niitä pieniä reikiä joista hermot tulevat ulos (juu, en omista suomenkielistä anatomian oppikirjaa. Neurovascular foramina siis). Niiden runsaus ja sijainti viittaavat siihen, että johonkin erityiseen niitä hermoja niillä main tarvittiin, ja viikset vaikuttavat järkevältä vaihtoehdolta.
Felipe-Elias kuvittaa ja selittää asiaa täällä: http://felipe-elias.deviantart.com/art/Baurusuchidae-osteology-158107222
Taas tuli vanhoja käsityksiä oiottua – luulin Avimimuksen olevan lähempää sukua oviraptorosaureille kuin ornithomimideille. Alitajunta muuten eilen palautti minulle, mitä fossiilia muistelin kysyessäni: Pelecanimimushan se oli. Nopea googlaus tuotti sellaisen tuloksen, ettei fossiilissa lopulta höyheniä ollut, mutta ei toisaalta myöskään suomuja, mikä on mielenkiintoista. Lintujen ihon höyhenetön osuushan on suomutonta muualla paitsi jaloissa.
Similicaudipteryxin tapaus olikin mielenkiintoinen. Koko eläin oli jotenkin jäänyt minulta huomaamatta, mutta nyt asia on korjattu. Elämän historian ensimmäinen tunnettu sulkasato on huomionarvoinen asia. Mitä jutun pituuteen tulee, minä olisin lukenut iloisesti vaikka tuplasti tämän mittaisen artikkelin, jos vaan asiaa riittää, mutta ehkäpä olen maniraptoripöhkönä yksilönä ja aiheen alkuperäisenä toivojana ihan pikkuisen puolueellinen arvioija. ;)
Noista baurusuchideista tulikin aiheen todellinen yllättäjä. Jo viiksien olemassaolo olisi iso juttu, mutta Felipe-Elias mainitsi myös mahdolliset posket ja pehmytkudoksisen kuonon! Viime vuosien notosuchidi-löydöt olivat jo muutenkin herättäneet kiinnostusta, mutta tästä tuli ihan turhautunut olo, kun pienet tiedonrippeet pistivät uteliaisuuden ylikierroksille. Taas yksi kiehtova eläinryhmä, joka ansaitsisi päästä dinosaurusten varjosta parrasvaloihin.
Kappas, olet oikeassa. Kyllä Avimimus on oviraptorosauri, muistelin vain aavistuksen hämäävän nimen vuoksi omiani. Harmi kyllä yhtään ornithomimosauria ei ole löydetty (tai ainakaan kuvattu) niistä Kiinan kerrostumista, jotka höyhenekkäitä dinosauruksia ovat muuten tuottaneet. Luulisi kuitenkin, että sulkien kiinnityskuoppia olisi ainakin mahdollista löytää.
Baurusuchidit, tai ylipäätään nisäkäsmäiset crurotarsit, ovat kyllä mielettömän kiehtovia. Ja vaikuttaa siltä, että nisäkäsmäisin porukka eli liitukauden lopulla. Entä, jos se dinosaurukset tappanut asteroidi olisi ollut pikkuisen pienempi ja katastrofi juuri sen verran lievempi, että terrestriset crurotarsit olisivat säilyneet…? :)
Vastaan itselleni Tiinan ohella.
Parin mutkan kautta kuultuna Darren Naishin mielestä baurusuchideilla luultavasti ei ollut viiksiä, mutta jotakin muuta moderneista krokotiileista poikkeavaa kuonon pehmeää kudosta kylläkin. Siankärsä, kenties? Tai paksut huulet? :)
Omaa virhettäni korjatakseni on myös sanottava, että terrestriset crurotarsit eivät kuolleet liitukauden lopulla, vaan sebecosuchit (joihin Baurusuchus myös kuului) sinnittelivät vielä ainakin eoseenikaudelle saakka useamman suvun voimin. Joidenkin tietojen mukaan niitä olisi ollut vielä mioseenin keskivaiheillakin. Vau.
Eiköhän tänään yksi mantsalainen kysynyt evoluutiobiologian luennolla, että miksi ei ole löytynyt ainuttakaan välimuotoa. Kysyi vielä melkeinpä perään, että mitä tekee puolikkaalla siivellä. Tsih tsih…
Hämmästyttävää, että näitä vielä löytyy. Tai siis, luulisi että niitä ”puuttuvia lenkkejä lintujen ja dinosaurusten välistä” on viimeisen 15 vuoden aikana uutisoitu suomalaisessaki mediassa niin tiuhaan tahtiin, ettei ole voinut mennä keneltäkään ihan täysin ohi. Vaikka eihän totuudenmukaisuus taida tässä olla edes pointtina.
Hämmästyttävää kyllä, törmäsin vähän aikaa sitten samaan biologian yliopisto-opiskelijan kanssa. Tämä alkoi keskusteluluennolla ihmetellä, kuinka välimuotoja ei tunneta ja omalle isoisälle ei osaa selittää kuinka perhosesta voi kehittyä vaikka kissa. Myötähäpeän tuntu oli lähes käsinkosketeltava, mutta ehkä se antoi paikalla olleille professoreille ajattelemisen aihetta siitä, pitäisikö elämän historiasta sittenkin tarjota kurssi tai pari.
Hei, puhut luennoista ja mantsalaisista. Oletko nykyään yliopistossa? :)
Kreationisteista täytyy muistaa, että heillä jyllää korvien välissä Mortonin demoni, joka päästää sisään kaiken maailmankuvaa näennäisestikin tukevan, mutta lykkii ulos kaikki sitä horjuttavat faktat. Harrastin aikoinaan nuorempana ja naiivimpana kreationistien kanssa väittelyä, kunnes kyllästyin siihen, ettei koskaan voinut tietää väittelikö oikeasti jumiaivoisen yksilön kanssa vaiko sitkeän trollin, joka silkkaa ilkeyttään käyttäytyi kuin olisi unohtanut pari viestiä sitten esitetyt tosiasiat. Se on kuin yrittäisi täyttää tyhjää kaivoa vettä kantamalla.
No tämä mantsalainen kehui kysymyksen alkuun lukeneensa evoluutiokritiikistä kirjan. Päivää ennen kertoi uskovansa lohikäärmeitä olevan jossain, mutta luulin vitsiksi. Näin jälkiviisaana voisi kuvitellä, että hän tarkoitti dinosauruksia.
Joo Turun yliopistossa aloitin tässä biologian opinnot!
Oi, onnea opiskelupaikasta. :)
Vai että vielä lohikäärmeitä. Onhan toisaalta mahdollista, että mantsalainen tarkoitti myös nimenomaan lohikäärmeitä: eihän kreationistille ole periaatteessa mitään väliä, kuinka kaukaa haettuihin mysteerieläimiin uskoo, koska kaikki on joka tapauksessa luotu erikseen eikä minkään tarvitse millään tavalla sopia sukupuuhun…
Kittos! Itse kyllä veikkaisin, että tämä mantsalainen tarkoitti ihan oikeita dinosauruksia. Matti Leisola heittää jossain Cafe Raamatun haastattelussa, että pitäisi tutkia paremmin milloin dinosauruksia on elänyt, koska on tarinoita lohikäärmeistä. Nuotta-lehdestä löytyy Leisolan haastattelu, jossa hän heittää: ”Fossiileja ei nykyoloissa synny. Fossiilien ja fossiilisten polttoaineiden (kivihiili ja öljy) valtavat määrät viittaavat suuriin luonnonmullistuksiin. Kertomus vedenpaisumuksesta antaa uskottavan selityksen näille ilmiöille. Raamattukin puhuu dinosauruksista ja lohikäärmeistä. Itse en ole niitä nähnyt, mutta kertomukset lohikäärmeistä viittaavat siihen, että joku on.”
http://www.nuotta.com/matti-leisola/evoluutio-vs-luominen-bilsan-maikalle-kampeen
Hyvänen aika, mistä näitä juttuja oikein keksitään? Fossiileja ei synny nykyoloissa? Jättimatelijoita piileskelee pitkin maapalloa, mutta kukaan ei vain ole sattunut saamaan niistä yhtään epäsuoraakaan todistetta? Sen ymmärrän, että uskottavasti esitettynä tällaiset sepitelmät menevät läpi monelle kouluttamattomalle ihmiselle, jolla ei ole mahdollisuutta arvioida väitteiden järkevyyttä mitään vasten, mutta niiden kuuleminen akateemisessa maailmassa tuppaa jo heikentämään uskoa ihmisyyteen.
No, onneksi aivan kaikkea ei ole pakko lukea tai kuunnella. :)