Planeetan ihmeet täyttää vuoden!

Oikea planeetta kaikkine ihmeineen on toki olennaisesti vanhempi. Reilun viikon jälkijunassa keksin kuitenkin, että blogini täytti marraskuun lopussa vuoden. Minne kaikki se aika on mennyt?

Vuosi on ollut antoisa niin kirjoittamisen kuin muunkin elämän osalta. Olen pitänyt blogin kirjoittamisesta juuri niin paljon kuin odotinkin. Itse blogi sen sijaan on saanut suuremman suosion kuin olisin osannut odottaa. Nyt haluaisinkin tietää, keitä te lukijani oikein olette. Käytte täällä, mutta vain ani harvoin jätätte jälkeenne muuta kuin merkin tilastoihin.

Haaste kuuluu näin: jätä tähän artikkeliin kommentti, jossa mainitset aiheen (eliö, ekosysteemi, ilmiö, teoria, kirja…), joka on mielestäsi kiinnostava ja jota haluaisit tässä blogissa käsiteltävän. Lupaan vuoden 2011 aikana kirjoittaa kaikista esiin tulevista aiheista, joista minulla suinkin on riittävä asiantuntemus. Tämä pätee myös siinä tapauksessa, että olemme tuttuja – samoilla luennoilla käyminen ei ole syy laistaa kommentoinnista. :)

Voit halutessasi myös kertoa jotain itsestäsi. Olen kiinnostunut tietämään, millaista väkeä täällä käy ja kuinka tänne löydetään.

Seuraavaksi tulossa: näpertelyn tuloksia, eli mikä ihmisruumiissa kertoo menneestä evoluutiosta.

Kuvassa koiraspuolinen paratiisileski (Vidua paradisaea) Tukholman Perhostalossa. Se muistuttaa siitä, että meidän suvullisesti lisääntyvien eläinten sukupuolet ovat hyvin pitkälti toistensa luomuksia. Joskus seksuaalivalinta voi lähteä käsistä ja tuottaa jotain näinkin äärimmäisyyksiin menevää.

26 vastausta artikkeliin “Planeetan ihmeet täyttää vuoden!”

 1. Jeii, onnea blogille! :-)

  Tiettyhän voisit kirjoittaa mun mielestä noin tsiljoonasta kiinnostavasta jutusta, kun kaikki jutut on aina kiinnostavia, mut ehkä voisit siitä partenogeneettisestä pythonista bloggailla? Se vaikutti aika jännittävältä, ja aina tieteelliset valistuneet miksi-arvaukset on kivoja!
  Tästä löyty vielä linkki tukimukseen: http://www.nature.com/hdy/journal/v90/n2/full/6800210a.html

 2. Mahtava blogi, onnittelut! Tänne löysin tietysti Aqua-webin kautta, ja täytyy sanoa että hyviä on artikkelisi. Mielenkiinnolla odotan uusia planeetan ihmeitä luettavaksi.
  Minua kiinnostaa esihistoriallisina aikoina kasvaneet muinaiset kasvit, niistä olisi mukava saada lisää tietoa. Ja tietysti akvaharrastajan näkökulmasta myös lampipolyypit ja niiden elämä kiinnostaa myös.
  Blogissasi on plussaa eritoten se että artikkelisi ovat helppolukuisia, ns. kansantajuisia. Netissä on paljon tietoa asioista mutta ne on yleensä kirjoitettu kuivan puisevasti. Juttujasi jaksaa lukea aina uudestaan ja uudestaan. Toivottavasti jaksat ylläpitää blogiasi hamaan tulevaisuuteen!

 3. Onnea blogille! =)

  Minunkin on pakko taas kehua blogiasi ja olen samaa mieltä kuin Suomu siinä, että artikkelit ovat helppolukuisia.
  Ja uusia odottelen innolla! Itse toivoisin juttuja esihistorilliallisita eläimistä kertovista kirjoista, sekä jotakin nisäkäsmäisistä matelijoista (Synapsida).

 4. Onnittelut hienolle blogille! Löysin tänne ihan juuri äskettäin Tetrapod Zoologyn kautta, ja lueskelen vielä arkistoja taaksepäin, joten en osaa vielä edes sanoa mitä kaikkia aiheita olet käsitellyt. Mielellään kyllä lukisin kirjoittamaasi juttua hetulakalmareista… eiku siis, piti sanomani että ensimmäisistä tetrapodeista (Tiktaalik & kaverit) ornithodirien ilmapussijärjestelmistä tai höyhenten kehityksestä ennen ensimmäisiä lentäviä lintuja.

  Arvaanko oikein jos veikkaan lupaamasi tulevan artikkelin lähteisiin kuuluvan Neil Shubinin Your Inner Fish? Jos näin on, ei sitä tarvinne ehdottaa. ;)

  1. Kas, samoja juttuja luetaan. :)

   Höyhenten evoluutiojuttu on itse asiassa ikuisuusprojektini: aloitin sen melkein vuosi sitten, mutten ole vieläkään saanut väsättyä sitä julkaisukuntoon. En tiedä, onko hyvä vai huono juttu, että uutta tietoa on tulvinut koko ajan enemmän kuin ehtii perehtyä. Ilmapusseja en kyllä ole vielä suunnitellutkaan, mutta sivuttuani aihetta jo useampaan kertaan, olisi varmaan aika kirjoittaa siitä oikeastikin. Laitetaan listalle.

   Shubinin kirja tosiaan löytyy hyllystä, samoin Carl Zimmerin mainio At the Water’s Edge. Uutta tietoa vain tulee siihen tahtiin, että molemmat alkavat olla jo vanhentuneita.

 5. Onnea blogiin :) Ihmiset tosiaan vähän harvemmin kommentoivat, mutta taidat onneksi olla sen verran analyysihaukka, että bongaat lukijoita olevan muutoinkin.

  Muitta mutkitta toiseen asiaan! Tässä haaste blogattavaksi:

  Viikonloppuna törmäsimme mainioon ihmissusi-seurapeliin ( http://boardgamegeek.com/boardgame/925/werewolf , ilmeisesti suosituista säännöistä on monia variaatioita, tarkalla ei väliä nyt ), jossa pelikierroksella päivisin kaikki pelaajat pelaavat kyläläisiä, lisäksi yövuorolla pelaavat kylän pari ihmissutta.

  Pelikierroksella yksi kyläläinen kuolee yöllä ihmissusien raatelemana, minkä takia kyläläisten on päivisin keskuudestaan valittava tapettavaksi yksi, joka vaikuttaa eniten ihmissudelta. Vuorokaudessa kylästä lähtee siis kaksi pelaajaa, jotka usein molemmat ovat viattomia kyläläisiä. Peli päättyy pelaajien vähennyttyä merkitsevän lopputuloksen saamiseksi, esim. kyläläiset voittivat.

  Jos kiinnitetään ihmissusien määrä kahteen ja oletetaan, että – sanotaan vaikka Ketunvehtun – asukkaat eivät keskuudestaan onnistu päivisin ikinä tappamaan ihmissutta, päästään haasteeseen. :)

  Mikä tämän kuvitellun Ketunvehtun minimikoko tulisi olla, että se kestäisi päivittäiset kaksi kuolemaa?

  Lycka till :)

 6. Heippa ja Onnea Planeetan ihmeille!

  Aqu-webin kautta minäkin tänne löysin, lasimonnien perässä. En ole vielä ehtinyt kahlata kaikkea arkistoista läpi (paljon kaikkea ihanaa ja kiinnostavaa), mutta muutamia juttuja uskallan silti toivoa.

  Ensin tietysti lisää tietoa ihanasta Louskusta! <3 Joko sille on tullut kumppani, vai vasta ensi vuoden puolella?
  Mantiksetkin kiinnostavat kovasti. Lisää lisää!

  Lisäksi itseäni kiinnostaa se, miten jotkut historialliset tapahtumat tai eliöt ovat jääneet elämään legendoiksi ja tarinoiksi ihmisten keskuuteen. Kuinka paljon joillakin taruilla onkaan todellisuuspohjaa? Olisi kiinnostavaa tietää kuinka kaukaa jotkut asiat ovat jääneet eloon.

 7. Kiitos kaikista kommenteista!
  Hienoja juttuideoita on tullut sekä tätä kautta että muualta aika joukko. Ensi vuonna ei tule olemaan ainakaan aiheista pulaa. :) Lisääkin saa toki vielä ehdotella.

  Lousku ei ole saanut lajitoveriaan vielä, koska tilaamani niilinhauki oli salaperäisesti kadonnut myyntiakvaariosta. Pikkuinen on tuskin enää elossa, harmi kyllä. Palaan asiaan toivon mukaan paremmalla onnella seuraavan kalasatsin tullessa tammikuun lopulla. Ostoslistalla ovat nyt myös pitkään haaveilemani perhoskalat, joista voisin myös kirjoitella joskus, kunhan olen ehtinyt otuksia hankkia ja niihin rauhassa tutustua.

  Laitanpa tähän sekä omaksi muistutukseksi että muille tiedoksi muita saamiani ideoita.

  – Kissaeläinten evoluutio
  – Tunteiden evoluutio ja niiden tutkimus
  – Persoonallisuuden ja yksilöllisyyden kehitys eri eläimillä
  – Julkkisten päätyminen tieteellisiin nimiin (ja miksei laajemminkin tieteellisten nimien taustalla olevia tarinoita)

 8. Onnea, hieman myöhäisempi toivotus, toivottavasti ei haittaa. Pitkästä aikaa on ollut aikaa lukea, ja nyt löytyi mahdollisuus niin täällä ollaan.
  Löysin tänne AWn kautta siis.Tykkään kirjoitusasusta, ei ole niin jäykkä, vaan suht rentoa ja helppoa lukemista.
  En toivo mitään niin monimutkaista juttua. Tykkäsin pienenä Loch Nessin hirviöiden tapaista tarinoista ja myyteistä, kuten Atlantis, ja olisi kivaa, jos voisit joskus noitakin pohtia, eli onko niin ison olennon mahdollista asua yksin järvessä ja miten se selviytyisi siellä. Ei liity varmaan ihan alkuperäisiin aiheisiisi, mutta kiva jos tuonkin tapaista voisit miettiä.
  Mielenkiintoista olisi myös pohtia, miten ihminen ja eläimet ylipäätänsä selviytyvät tulevaisuudessa, miten evoluutio jatkuisi, minkälaisiksi tulemme muuttumaan ja jyräävätkö torakat ihmiset miljoonan vuoden päästä ja niistä tulee Maan uusi kukoistava sivilisaatio.
  Tästä näkee heti, etten ole mikään tiedebiologiatietäväinen, kun en mitään tieteellisiä määreitä ja nimiä tiedä.

  1. Kiitoksia! Et ole ollenkaan myöhässä. :)

   Taruolennot ja muuten salaperäiset eläimet kiehtovat minuakin. Voisin hyvinkin kehitellä niistä jotain.

   Jos englanti sujuu, kannattaa lukea Darren Naishin blogia nimeltä Tetrapod Zoology (http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/), jossa käsitellään usein erilaisia tieteeltä piilottelevia (mutta silti oikeasti olemassaolevia) eläimiä ja tunnistetaan uutisten merihirviöitä.

   Tulevaisuuden evoluution arvuuttelu on tietenkin aina hauskaa. :) Siitä voisin kirjoittaa kuvien kera, jos joskus saan aiheeseen liittyvän piirrustusprojektin oikeasti pyörimään. Suunnitelmissa sekin on ollut jo hyvän aikaa.

   1. Jos tuohon tulevaisuuden mahdollisen eläinkunnan käsittelyyn jossain vaiheessa päästään, tarjoaisin mielelläni kuvitusapua, jos sellainen yhtään kiinnostaa. On niin sanoakseni tuttu ja läheinen aihe. ;)

   2. No mutta ilman muuta. :) Olethan suorastaan alan ammattilainen. Aletaan kehitellä juttua vaikka heti, kun sinulle sopii. Tai vaihtoehtoisesti voit vain lainata haluamasi nipun kuvia, ja kasaan niiden ympärille artikkelin.

   3. Kaikkein parastahan olisi luoda kuvitus jutun mukaan. :) Pistä vaikka sähköpostilla ideoita. En tiedä saatko osoitteen näkyviin näistä blogikommenteista, mutta minut saa kiinni ihan standardista gmail-osoitteesta kun laittaa at-merkin eteen ”tjinuski”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: